Rusíni uvarili v Roztokách najväčší tatarčaný piroh na Slovensku

11.06.2006 Svidník

Roztoky 11. júna (TASR) - Najväčší tatarčaný piroh na Slovensku uvarili dnes Rusíni v obci Roztoky vo Svidníckom okrese. Dlhý je 2,34 metra, široký 1,37 metr...
Roztoky 11. júna (TASR) - Najväčší tatarčaný piroh na Slovensku uvarili dnes Rusíni v obci Roztoky vo Svidníckom okrese. Dlhý je 2,34 metra, široký 1,37 metra. Na prípravu použili tatarčanú, čiže pohánkovú múku, plnený je kapustou a bude zapísaný v knihe slovenských rekordov.

\"Odmeral ho zástupca splnomocnený agentúrou Slovenské rekordy. Piroh ostal celý, nepraskol, takže rekord je platný, \" uviedol pre TASR za organizátorov Pavol Sivák.
Piroh, ktorý sa považuje za typické rusínske jedlo, uvarili na podujatí Rusíni na streche Európy v areáli Hvezdárne v Roztokách. Zorganizovalo ho občianske združenie (OZ) Chránime kraj pod Duklou a spolufinancovaný bol Európskou úniou v rámci programu Spoločenstva INTERREG III A Poľsko - Slovensko.
\"Je v tom určitá symbolika. Slovensko sa nachádza geograficky v strede Európy a naša národnostná menšina žije na samotnom hrebeni - streche karpatského oblúka, \" uviedol o trojdňovom podujatí predseda OZ Milan Cocuľa.
Program dnes vyvrcholil kultúrnym podujatím Rusíni sa veselia.
 

Vyberte región